Hidrogénes grillt és kamadót is készített a Toyota, utóbbi egy tradicionális japán sütő
Nemrég számoltunk be arról, hogy a Toyota és a konyhai eszközöket gyártó Monogram egy
Lexus csomagtartójába épített sütőt. A japánok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az ételkészítés iránt, ezúttal egy hidrogénnel működő kemencét mutattak be.
Egy étteremnek vagy pékségnek a hidrogén beszerzése és biztonságos tárolása lesz a legnehezebb feladat
A fejlesztést most sem egyedül végezte az autógyártó, a gázkészülékeket gyártó Rinnai volt ezúttal a partner. A hidrogénes kemence egyedülálló, ilyen megoldás még sosem került sorozatgyártásba. Ez mondjuk nem meglepő, a hidrogénhajtású autók terjedése is lassú (vagy inkább semmilyen), mivel hiányzik hozzá az infrastruktúra. Működőképes prototípus már létezik, a Toyota rendezvényein pizza és croissant is készült a speciális kemencében. A hidrogén magas hőmérsékleten ég, égés közben pedig vízgőz képződik. Ez a tulajdonság igen előnyös, a hidrogéngázzal működő kemencében ugyanis az étel kívül ropogós lesz, de belül nem szárad ki.
A zöld kemence koncepció még nem igazán merült fel, de a hidrogén elégetése kedvezőbb a környezet számára a földgázénál
A Toyotának a hidrogén terén van bőséges tapasztalata, ami a Rinnai tudásával ötvözve egy különleges és jó minőségű készülék születését jelentheti. Nem mellesleg az egyedülálló megoldás hatalmas profitot hozhat, ha sikerül áthidalni a hidrogén szűkösségének kérdését.