Bezuhant a használt villanyautók ára!

Megnéztük mennyit csökkent itthon a használt villanyautók ára egy év alatt

Egy év alatt jelentősen csökkent a használt elektromos autók átlagára, miközben - nem meglepő módon - a legnépszerűbb modellek iránti érdeklődés a másfélszeresére nőtt.

A Használtautó.hu adatai szerint 2023 és 2024 szeptembere között összesen 96 ezer telefonos érdeklődést indítottak a 10 legnépszerűbb elektromos autó kapcsán, ami több mint másfélszeres növekedés az azt megelőző év adataihoz képest.

Ennek legfőbb oka a drasztikus árcsökkenés: a népszerűségi rangsort vezető BMW i3-asnak például több mint 2,5 millió, egy Nissan Leafnek megközelítőleg 1,5 millió, egy Tesla Model 3-nak pedig több mint 5 millió forinttal csökkent ez idő alatt az átlagára!

Az érdeklődés mellett a kínálat is megnőtt a keresett modellekből: a legfrissebb top 10-ben átlagosan 3 évesnél alig idősebb használt autókról van szó, amikből összesen mintegy 10 ezer darab található a portálon. Ez az előző évhez képest 25%-os növekedés.
Hirdetés
A globális EV-piac belassult, a világ nagy gyártói kénytelenek szembesülni a tisztán elektromos autók iránti keresletcsökkenéssel. A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) brit iparági szervezet szerint hiába közeleg a hagyományos belső égésű motoros járművek 2035-től tervezett értékesítési tilalma, az elektromos autók gyártása 2024 augusztusában 25%-ot csökkent - közölte a Sky News. Az elektromos járművek elterjedésének gátja a magas árak mellett a megfelelően kiterjedt töltőhálózat hiánya és a vámháború is. Utóbbi az Európai Unió kínai elektromos autókra kivetett büntetővámját jelenti, amelynek célja, hogy megakadályozzák az olcsó, kínai állami támogatással gyártott elektromos járművek EU-ba irányuló dömpingjét. A Használtautó.hu friss adatai azonban jó hírrel szolgálnak az elektromos autók iránt érdeklődőknek: a számok alapján egyre kedvezőbb áron, egyre bővülő kínálattal elérhetőek a használt elektromos járművek. Szerző: Sólyom Eszter
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?