Közös alapra épülnek olcsó és drága villanyautók a japánoknál

A Honda 0-sorozatú, valamint az Afeela prémium elektromos autói ugyanarra a platformra épülnek

Még szorosabban összefog a Honda és a Sony, hogy az előbbi gyártó önálló, valamint a két cég közös tulajdonában futó, Afeela márkanevű autóinak fejlesztési költségeit alacsonyan tartsák.

Összefognak a japán vállalatok: a Honda és a járműgyártásban éppen a szárnyait próbálgató Sony már korábban bejelentette közös, Afeela márkanevű vállalkozásukat, most pedig még szorosabbra fűzik az együttműködést. Ahogy arról a Nikkei Asia beszámol, a két cég közösen fejleszt elektromosautó-platformot, amit ráadásul nem csak az Afeelák használnak majd. A Hondának lesz saját villanyautó-szériája "0 sorozat" néven, ezek is a közös munka gyümölcsét hasznosítják majd.
Hirdetés
Az Afeela prémium márkaként azonosítja magát, egyik megkülönböztető jegye az utastérben található szórakoztató technológiák, amit nyilván a Sony fog szállítani - elképzelhető a saját játékkonzoljuk, a PlayStation kiterjesztése is a fedélzeti rendszerbe. De hiába képvisel majd magasabb minőséget az Afeela, mint a Honda 0 szériája, ugyanarra a padlólemezre fognak épülni. Egy teljesen új platform kifejlesztése rengeteg pénzt, 200 milliárd forintnak megfelelő összegnél is többet emészthet fel. Minél nagyobb volument képes utána gyártani belőle egy márka, annál kevesebb az egy járműre eső rész ebből a költségből. Kínában pontosan tudják ezt, ahol extrém terjeszkedésbe kezdtek az autógyártók, Japánban pedig éppen azért fognak össze, hogy közösen több autót tudjanak eladni, ezáltal csökkentve az autónkénti költséget, melynek nagyjából 10%-át teszi ki a padlólemez. Nem újkeletű stratégia ez, számos európai autókonszern megosztja saját platformjait leányvállalatai között, vagy néha akár még rivális vállalatcsoportokkal is. Az Afeela és a Honda 0 sorozatának első darabjai Észak-Amerikában kerülhetnek majd piacra legelőször 2026-ban. Utóbbi modellek átlagos ára 40 000 dollár, azaz nagyjából 14,4 millió forint környékére várható, amivel komoly versenyt támaszthatnának a Tesla Model 3-nak, de még a kínai villanyautóknak is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?