Újabb legendás modell veszíti el a V8-asát

A jövőre 40 éves terepjáró már csak néhány országban lesz kapható a nyolchengeres blokkal

Csupán a világ egyik legkeményebb régiójában marad V8-as motorral a kínálatban a Toyota Land Cruiser 70, miután újabb országban állították le a forgalmazását az emissziós normák miatt.

Jövőre lesz negyvenéves a Toyota Land Cruiser 70-es szériája. A modell pályafutása javát jelentős módosítások nélkül élte meg, ám az utóbbi években külső – leginkább jogalkotói – nyomásra komoly változásokon esett át. Megújult a külseje, modern vezetőtámogató biztonsági funkciók jelentek meg a fedélzeten, és kapott egy új, 2,8 literes dízelmotort – azt a négyhengerest, amely a Hiluxban és a Land Cruiser Pradóban is megtalálható.
Hirdetés
A típussal kapcsolatos, legújabb hír papíron szintén előrelépést jelent, hiszen jelentősen javult a károsanyag-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási átlaga, ennek azonban nagy ára van: az a 4,5 literes V8-as dízelmotor (1VD-FTV), amely 2007-ben jelent meg a modell kínálatában, végleg búcsúzik. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a V8-as erőforrást nem vonja ki minden piacáról a Toyota. Dél-Afrikában például továbbra is rendelhető, de Japán után most Ausztráliában is törölték a konfigurátorokból. Ez a folyamat pedig általában öngerjesztő: minél kevesebb piacon kapható egy termék, annál több érv szól amellett, hogy végleg beszüntessék annak gyártását. Az ausztráliai bejelentés valójában csak formalizált egy régóta fennálló állapotot: noha messze a V8-as volt a legnépszerűbb verzió, a motorból régóta képtelen volt elegendőt gyártani a Toyota, a várólista sokak fájdalomküszöbét meghaladta. Az ausztrál képviselet most ígéretet tett ügyfeleinek, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy teljesítsék a beragadt megrendeléseket, ez azonban nem csak rajtuk múlik. Érdekesség, hogy miközben a 4,5 literes V8-as dízel eltűnik, a hozzá társított kézi kapcsolású sebességváltó megmarad: a korábban csak automatával kínált 2,8-ashoz társítják. Ehhez persze módosítani kellett az első három fokozat áttételét, hiszen a soros négyhengeres motor kis fordulatszámon jóval kevésbé nyomatékos, mint az öblös V8-as volt.
Hirdetés
Forrás: Smarter Media
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?