18-19 éves autók a legkeresettebbek között: várható fiatalodás?

Egyre öregebb autókat vesznek a magyarok, már a 18-19 éves példányokat keressük

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Használtautó.hu adatai alapján idén hiába „csupán” 10 év a keresett - tehát vágyott - autók átlagéletkora, ha a jelenlegi pénztárcamérethez mégis a már bőven nagykorú, csaknem 20 éves modellek állnak legközelebb.

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője, Lőcsei Dániel annak járt utána, hogy mennyi idős használt autók után érdeklődnek leginkább a vásárlók Magyarországon. Az eredmények sajnos egyáltalán nem mutatnak javuló tendenciát. Kiderült: nem csak az autópark átlagos életkora emelkedik évről évre, hanem azoké a járműveké is, amelyeket az ország legnagyobb használtautó-hirdetésekkel foglalkozó oldalán valóban meg is tudnak venni a vásárlók. Hiába nézeget mindenki hőn áhított, 10 éves modelleket, a telefon végül azoknál csörög a leggyakrabban, akik közel 20 éves példányokat hirdetnek.
Hirdetés
De mit is jelent ez pontosabb számok terén? A KSH legfrissebb adatai szerint a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévében már alulról súrolja a 16 évet. A Használtautó.hu aktuális adatai - amelyek a telefonos megkeresések számából indultak ki - egyértelműen bebizonyították viszont, hogy a vásárlók leggyakrabban még a magyar átlagnál is öregebb, 18 éves használt autók iránt érdeklődnek – miközben a toplistára 2023 után most is „odaértek” a 19 éves autók. A fenti táblázatokban azt láthatjátok, hogy miként alakultak évről évre a keresési számok szerinti helyezések az autók életkorát tekintve. 2022-ben még a 16 éves autók álltak a telefonos megkereséseket összesítő toplista élén, ez a szám növekedett stabilan évről évre. Mindez sajnos köznapi nyelven annyit tesz, hogy hiába telnek az évek, a magyarok pontosan ugyanazokat az autókat engedhetik meg maguknak, csak sajnos közben ezek a járművek egyre idősebbek lesznek.
Hirdetés
„A használt autók 2022-ben jelentősen megdrágultak, emiatt az autóvásárlásban gondolkodók túlnyomó része is kénytelen volt idősebb, megfizethetőbb modelleket keresni. Ez a jelenség magától értetődően a hazai állomány átlagéletkorára is befolyással volt. Ezzel szemben az újautó-árak a jelentős ár- és THM akcióknak köszönhetően 2023 végére elkezdtek mérséklődni, amely tendencia idővel a használtautó-piacra is kihathat. Ebből kifolyólag mi is jelentősebb árcsökkenést várunk, aminek köszönhetően a hazai autópark is kissé megfiatalodhat majd” – emelte ki Lőcsei Dániel, a Használtautó.hu Brand Managere.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2024.06.22. at 17:09
    Permalink

    A magyarok konzekvensek!
    2011-ben 2006-os használt autót vettek.
    2018-ban is 2006-os használt autót vettek.
    És 2025-ben is 2006-os használt autót vesznek!
    A magyarok így élnek jól! :DDD
    ..azér’ mert spórolnak! :DDD

Vélemény, hozzászólás?