Erre már rábíznád az életed? Mutatjuk, mit lát az önvezető Tesla

Videón, hogy miként működik a Tesla Full Self Driving Beta legújabb frissítése

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már 8 éve él az ígéret, miszerint a Teslák képesek lesznek beavatkozás nélkül, bárhová elvezetni magukat. Azóta tesztelhetik a sofőrök a Full Self Driving funkció béta verzióját, ami most újabb frissítéssel került közelebb a célhoz. Mutatjuk, mire képes!

Habár a Full Self Driving a neve ellenére nem egy teljes önvezető rendszer, azért elég sok szituációt meg tud oldani. Persze, ki lehet ragadni azokat az eseteket, amikor valami balul sült el, és mivel emberéletekre megy a játék, ezért valóban fontos, hogy a nullához közelítsenek ezek az értékek, mielőtt a sofőr valóban elengedheti a kormányt. Azt viszont nehéz az ilyen rendszerek kipróbálása, megtapasztalása nélkül felmérni, hogy mit látnak, mi alapján és miként döntenek az önvezető rendszerek.
Hirdetés
Ebben segít most nekünk egy videó a Youtube-on, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a frissítéssel hiába lett szabálykövetőbb és megfontoltabb a Tesla rendszere, hogyha az utakon a többi sofőr továbbra is a saját feje után megy, a szabályokra pedig mindenki fittyet hány, csak épp az önvezető Tesla próbálja őket betartani. A videóból az is egyértelművé válik, hogy mennyi mindent kommunikál a vezetés helyett ellenőrzésre kárhoztatott sofőrrel az autó: ez nem dekoráció, azért mutatja minden lépését előre a jármű, hogy a sofőr valóban be tudjon avatkozni, ha az autó valamit rosszul mért fel.

Úgy érdemes elképzelni a helyzetet, mintha te lennél a vezetésoktató: nem te kezeled az autót, de be kell avatkoznod, ha hibázik a tanuló, mert a felelősség a tiéd.

Ebből a szempontból is fontos az új frissítés: korábban egy bátor és dinamikus nebulóra kellett vigyázni, most azonban egy messze túl óvatos tanuló ül a volánnál. A legújabb verzióban még egy részletes térképet is kap a sofőr, hogy előre lássa, mit fog tenni az autója, ami viszont nagy segítség. Immáron jóval többször használja az autó az irányjelzőt, illetve drasztikusan óvatosabb üzemmódba vált a gyalogosok láttán. Jóval messzebbről érkező autóknak ad továbbá elsőbbséget, a videó egyes részeinél egyenesen keresnem kellett az autót, amire várt a rendszer. Tolatni továbbra sem tud, de a szűk helyekkel és a szegélyekkel, valamint az útszéli munkavégzésekkel is egyre jobban kijön. Ha szeretnéd a saját szemeddel is látni, akkor megéri végignézni a videót. Egy biztos, engem meggyőzött a rendszer, és ha ilyenre adódna lehetőségem, biztosan kipróbálnám a legfrissebb önvezető funkciót a látottak alapján.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?